Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, διαφραγματοκήλη, αχλασία του οισοφάγου

Διαφραγματοκήλη και Γαστροοισοφαγικη Παλινδρόμηση

Η διαφραγματοκήλη είναι η αδυναμία – ξεχείλωμα της οπής του διαφράγματος (ο μυς που χωρίζει τη θωρακική κοιλότητα από την κοιλιακή κοιλότητα)  από την οποία περνάει ο οισοφάγος. Ταξινομείται σε τύπου Ι (κατ’επολίσθισην), τύπου ΙΙ (παραοισοφαγική στην οποία και ο θόλος του στομάχου μπαίνει στο μεσοθωράκειο) τύπου ΙΙΙ όπου αφορά σε συνδυασμό των δύο άνω κατηγοριών

 

Οι κήλες αυτές προκαλούν παλινδρόμηση όξινων γαστρικών υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο, δημιουργώντας, πόνο και καύσο και σε βάθος χρόνου διάβρωση, αλλοίωση  του οισοφάγου που εν τέλει μπορεί να οδηγήσει σε δυσπλασία (οισοφάγος Barrett) και τελικά σε καρκίνο οισοφάγου.

 

 

Πέρα από τα τυπικά συμπτώματα που οφείλονται στον “τραυματισμό” του οισοφάγου η παλινδρόμηση οξέων δημιουργεί συμπτώματα και στο ανώτερο και κάτω αναπνευστικό όπως ο χρόνιος βήχας, η λαρυγγίτιδα, οι χρόνιες παραρινοκολπίτιδες ή η πνευμονία από εισρόφηση, και το άσθμα.

 

Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι πολύ συχνή πάθηση και ταλαιπωρεί πολύ κόσμο. Αντιμετωπίζεται αρχικά  συντηρητικά με φάρμακα και το 90% των ασθενών έχει καλή ανταπόκριση. Σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των ασθενών όμως παρουσιάζεται υποτροπή παρά την φαρμακευτική αγωγή. Ενώ τα τελευταία χρόνια η επί πολλά χρόνια λήψη φαρμάκων έχει ενοχοποιηθεί για βλάβες στο ήπαρ και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

 

 

Στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών με παλινδρόμηση το αίτιο είναι διαφραγματοκήλη (Τύπου Ι ).

 

Η διόρθωση της διαφραγματοκήλης γίνεται λαπαροσκοπικά ή ακόμα καλύτερα ρομποτικά με την ανακατασκευή της φυσιολογικής  «βαλβίδας» της Γαστροοισοφαγικής συμβολής από το τοίχωμα του στομάχου. Η «βαλβίδα» αυτή εμποδίζει περιεχόμενο του στομάχου να γυρίσει στον οισοφάγο.

 

Συρραφή των σκελών του διαφράγματος

 

 

 

Δημιουργεία της Θολοπλαστικής για να φτιάξουμε την νέα Γαστρο-οισοφαγική βαλβίδα.

 

Αν το άνοιγμα της διαφραγματοκήλης είναι μεγάλο, τότε το διάφραγμα χρειάζεται ενίσχυση με πλέγμα.

 

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με λαπαροσκοπικές ή ρομποτικές μεθόδους με ειδικά εργαλεία μέσα από μικρές τομές (5-10 χιλιοστά).

 

 

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι ελάχιστος, ο ασθενής σηκώνεται από το κρεβάτι την ίδια μέρα και εξέρχεται από το νοσοκομείο σε 24 έως το πολύ 48 ώρες. Η δίαιτα του μετά το χειρουργείο είναι για 10-20 μέρες υγρά και κρέμες- πουρέδες και έπειτα είναι ελεύθερη και δεν χρειάζεται να λαμβάνει πλέον φάρμακα για την παλινδρόμηση.

 

Με τη χειρουργική θεραπεία η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών απαλλάσσεται από τα συμπτώματα τους.