Κύστης Κόκκυγος: Χειρουργική Αντιμετώπιση

Kύστη Kόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή στην περιοχή τoυ κόκκυγα. Ο κυστικός αυτός σχηματισμός δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά ενδέχεται να οφείλεται και σε κύστη που σχηματίστηκε κατά τηv εμβρυϊκή ζωή.

Η πάθηση είναι περισσότερο συνηθισμένη στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες και εμφανίζεται κυρίως σε ηλικίες μεταξύ της εφηβείας και των 40 ετών. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα.

 

 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα ποικίλλουν, από την εμφάνιση μιας μικρής διόγκωσης μέχρι και τη δημιουργία μεγάλης και επώδυνης φλεγμονώδους μάζας-αποστήματος. Συχνά, παρατηρείται στην περιοχή εκροή υγρού ή πυώδους υλικού από ένα δερματικό στόμιο (συρίγγιο).Όταν η περιοχή φλεγμαίνει τότε γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει και πύον, το οποίο συνήθως έχει πολύ άσχημη οσμή.

 

 

Επιπλέον, η φλεγμονή μπορεί να προκαλεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, πυρετό και καταβολή του οργανισμού.
Η χωρίς επιπλοκή κύστη κόκκυγος ελάχιστα ενοχλήματα προκαλεί. Συχνά η ύπαρξή της γίνεται αντιληπτή από τη ρύπανση του εσώρουχου με ορο-αιματηρό υγρό. Στην οξεία μορφή παρουσιάζεται με ισχυρό πόνο, δημιουργία αποστήματος και ίσως πυρετό. Εδώ η χειρουργική παρέμβαση πρέπει να είναι άμεση. Στη χρόνια μορφή παρατηρείται συνεχής ή και κατά διαστήματα έκκριση υγρού.

Θεραπεία

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Ένα οξύ απόστημα ελέγχεται, συνήθως, με διάνοιξη και παροχέτευση, ώστε να απελευθερωθεί το πύο, να ελαττωθεί η φλεγμονή και να ανακουφιστεί ο ασθενής από τον πόνο.

 

Μία χρονίζουσα κύστη κόκκυγος όμως θεραπεύεται αποτελεσματικά μόνο με χειρουργική επέμβαση. Η χειρουργική επέμβαση έχει σκοπό να αφαιρεθεί ή να καταστραφεί πλήρως η κύστη, μαζί με τους συνοδούς πόρους και τα συρίγγια, ούτως ώστε να εξασφαλισθεί πολύ μικρή πιθανότητα υποτροπής.

 

Υπάρχουν διάφορες χειρουργικές τεχνικές: «η ανοικτή», «η κλειστή» και η θεραπεία με Laser. Η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής για την επέμβαση γίνεται έπειτα από συζήτηση με τον θεράποντα χειρουργό.

 

Κατά την χειρουργική επέμβαση αφαιρείται όλη η πάσχουσα περιοχή αφήνοντας ένα σημαντικό κενό- έλλειμα.

 

Το εάν το τραύμα θα αφεθεί ανοικτό, ημίκλειστο ή θα κλειστεί κατά 1ο σκοπό με ή χωρίς κρημνό είναι στην κρίση και την εκπαίδευση του χειρουργού.
Στην περίπτωση της ανοικτής μεθόδου, απαιτείται καθημερινή αλλαγή για τουλάχιστον 45 μέρες, ενώ μπορεί να φτάσει και τους 2-3 μήνες το διάστημα αυτό.

 

Στην κλινική μας χρησιμοποιoύμε δύο μεθόδους κυρίως.

 

1) Την θεραπεία της κύστης κόκκυγα με τον καινοτόμο και επαναστατικό καθετήραLaser κυκλικής- ακτινικής διάχυσης (μέθοδος FiLaC) . Με την μέθοδο αυτή λύνουμε το πρόβλημα της κύστης κόκκυγα χωρίς τομή, χωρίς ράμματα και χωρίς αλλαγές. Ο καθετήρας εισέρχεται μέσα στην κύστη από μια μικροσκοπική οπή, και αφού η κύστη καθαριστεί, το Laser προκαλεί φωτοθερμική αποδόμηση του βλεννογόνου και σύγκλειση της κύστης.  Η μέθοδος αυτή μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία είναι εντελώς αναίμακτη και ασθενής πάει σπίτι του μέσα σε δύο τρεις ώρες. Η μέθοδος είναι νέα, αλλά έχει άριστα αποτελέσματα και τεράστια αποδοχή από τους ασθενείς λόγω της απλότητας της διαδικασίας και της αποφυγής της ταλαιπωρίας σε σύγκριση με τις κλασσικές μεθόδους.

 

 

2) Για περιπλεγμένες περιπτώσεις όπως υποτροπές με μεγάλα τραύματα και πολλαπλά συρίγγια χρησιμοποιούμε την πλαστική αποκατάσταση της περιοχής με δημιουργία δερματικού κρημνού που είναι γνωστή σαν Κarydakis & Bascom. Η βάση αυτής της τεχνικής είναι η έκκεντρη τομή και η μεταφορά ιστού από τον γλουτό προς την μέση γραμμή.
Αυτό μας παρέχει οριστική θεραπεία και ελαχιστοποιεί ουσιαστικά τις πιθανότητες εμφάνισης του προβλήματος στο μέλλον. Η τεχνική αυτή και η επιτυχία της, επιβεβαιώνεται στα διεθνή συνέδρια. Η πιθανότητα υποτροπής ελαχιστοποιείται. Ο ασθενής φεύγει επίσης την ίδια μέρα από την κλινική και επιστρέφει στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Την 3η ημέρα γίνεται η αφαίρεση των γαζών και παροχέτευσης από το χειρουργό και αμέσως μετά επιτρέπεται το ντους. Η αφαίρεση ραμμάτων γίνεται μετά από 10 ημέρες.