Περιεδρικό Συρίγγιο – Περιεδρικό Απόστημα

Τι είναι το περιεδρικό απόστημα

Είναι συλλογή πύου σε μια κοιλότητα που δημιουργείται σε περιοχή γύρω από τον πρωκτό, ως αποτέλεσμα μικροβιακής λοίμωξης και φλεγμονής της οδοντωτής γραμμής της ορθοπρωκτικής και κατ΄επέκταση της περιπρωκτικής περιοχής.

Συμπτώματα περιεδρικού αποστήματος

Έντονος πόνος στην περιοχή του πρωκτού, ευαισθησία στην επαφή και πυρετός.

 

Γραφική αναπαράσταση της τοπογραφίας των περιεδρικών-περιορθικών αποστημάτων

 

Εικόνα περιπρωκτικού αποστήματος, όπου φαίνεται το πρήξιμο και η ερυθρότητα

Θεραπεία

Η θεραπεία του περιεδρικού αποστήματος είναι χειρουργική και συνίσταται στην ταχεία διάνοιξη και ευρεία παροχέτευσή του πυόδους υγρού διά της συντομότερης οδού.

 

Η επέμβαση είναι προτιμότερο να γίνεται στο χειρουργείο. Ο ασθενής υποβάλλεται σε μέθη ή αναισθησία με λαρυγγική μάσκα.

 

Η τομή πρέπει να είναι τέτοια που να επιτρέπει την ευρεία παροχέτευση του περιεχομένου του αποστήματος, αλλά χωρίς να τραυματίζει τους σφιγκτήρες μύες του πρωκτού

 

Μετά την παροχέτευση, γίνεται καθαρισμός με αντισηπτικά διαλύμματα και το τραύμα αφήνεται να κλείσει κατά 2ο σκοπό. Είναι απαραίτητες οι καθημερινές αλλαγές και ο χειρουργικός καθαρισμός του τραύματος.

 

Η ανακούφιση του ασθενούς μετά το χειρουργείο είναι εντυπωσιακή και ανακουφιστική για το ίδιο.

 

Περιεδρικό συρίγγιο

Πώς δημιουργείται το συρίγγιο πρωκτού

 

Σε περιπτώσεις μη έγκαρης και σωστής αντιμετώπισης  ενός περιεδρικού αποστήματος, ή και σε περιπτώσεις χρόνιας δημιουργίας αποστημάτων υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας συριγγίου.

 

Τι είναι το συρίγγιο πρωκτού

 

Περιεδρικό συρίγγιο είναι η επικοινωνία μεταξύ του εσωτερικού του εντέρου/ αυλού (εσωτερικό στόμιο) με το δέρμα, (εξωτερικό στόμιο)

 

 

Συμπτώματα

Χαρακτηριστικά ο ασθενής παραπονείται ότι λερώνει τα εσώρουχα του, χωρίς να έχει ακράτεια.  Ο λόγος είναι ότι υπάρχει εκροή πύου από το εξωτερικό στόμιο του συριγγίου (δερματικό στόμιο). Δευτεροπαθώς μπορεί να παρατηρηθεί κνησμός στην περιοχή και δερματικός περιπρωκτικός ερεθισμός  από την συνεχή εκροή πύου.

Θεραπεία συριγγίου

Η θεραπεία του συριγγίου είναι χειρουργική. Σκοπός της θεραπείας είναι να κλείσουμε αυτή την μη φυσιολογική δίοδο επικοινωνίας μεταξύ δέρματος και εσωτερικού του εντέρου, χωρίς να τραυματίσουμε τους σφιγτήρες μύες του πρωκτού.

 

Επανάσταση στην θεραπεία των συριγγίων έχει φέρει η τεχνολογία laser. H τεχνική FiLac ξεκίνησε να εφαρμόζεται με μεγάλη επιτυχία στην Γερμανία πριν μερικά χρόνια, και είμαστε από τους πρώτους που μεταφέρουμε αυτήν την επαναστατική θεραπεία στην Ελλάδα.